PORTFOLIO. 7 bekende ontwerpen van Shigeru Ban

De beste manier om Shigeru Ban te leren kennen, is allicht door zijn werk. We verzamelden enkele van zijn meest geprezen werken, van Frankrijk tot Japan.

  1. Centre Pompidou in Metz (Frankrijk)

Eén van Bans bekendste ontwerpen is het Centre Pompidou in Metz, een dependance van het Parijse Centre Pompidou, dat de deuren opende in 2010 en waar een deel van de collectie van het Musée national d’art moderne wordt getoond. Ban werkte voor dit project, net zoals voor zijn andere Europese projecten, samen met zijn Franse collega Jean De Gastines. Voor het indrukwekkende golvende dak liet Ban zich inspireren door de vorm van een Chinese bamboehoed. Het houten geraamte van het dak weerspiegelt namelijk de geweven rietstructuur van de hoed. Voor de constructie van het dak werd zo’n 16 kilometer hout gebruikt.

  1. Swatch & Omega Campus, Biel (Zwitserland)

In de Zwitserse stad Biel ontwierp Shigeru Ban een nieuw hoofdkwartier voor Swatch en Omega. De twee bekende horlogemerken lieten in hun bakermat een imposante campus van zo’n 150.000 m2 bouwen. Aan de drie gebouwen van die campus – het hoofdkwartier van Swatch, de Omega Factory en het zogenaamde Cité du Temps – werd meer dan 8 jaar gewerkt. Het resultaat is een van de grootste massief houten bouwconstructies ter wereld: een indrukwekkende en vloeiende structuur maar liefst van 240 meter lang.

  1. Curtain Wall House, Tokyo (Japan)

Eén van de meest opmerkelijke ontwerpen van Shigeru Ban is een Japanse eengezinswoning van 179m2 uit 1995. Het Curtain Wall House, de naam zegt het zelf, wordt aan de zuid- en oostkant van het gebouw afgeschermd met twee verdiepingen hoge gordijnen. Het ontwerpt oogt heel modern, maar is tegelijkertijd een knipoog naar traditionele Japanse designelementen als de Shoji-schermen en Fusuma-deuren.

  1. Mount Fuji World Heritage Center, Fujinomiya (Japan)

Het Mount Fuji World Heritage Center is een museum en bezoekerscentrum voor de vulkaan Fuji, die in de Japanse cultuur een belangrijke rol speelt. Zo belangrijk zelfs, dat Shigeru Ban de berg in het ontwerp opnam: het museumgebouw is immers een omgekeerd spiegelbeeld van de Fuji. Rondom het gebouw ontwierp Ban een grote waterpartij, waarin de houten constructie glinstert, zoals ook Mount Fuji schittert in de oceaan. Het hout dat gebruikt werd in de omgekeerde pyramidestructuur is overigens afkomstig van cipressen op de 3776 meter hoge berg.

  1. La Seine Musicale, Parijs (Frankrijk)

Net zoals het Centre Pompidou in Metz is La Seine Musicale op het Parijse Île Séguin

 het resultaat van een goed geoliede samenwerking tussen Shigeru Ban en zijn Franse kompaan Jean de Gastines. De concertzaal met immense glazen koepel met houten naden, opende in 2017 de deuren met een optreden van Bob Dylan. Het plafond en de wanden van de concertzaal, waarin plaats is voor 1150 mensen, zijn bekleed met kartonnen buizen om e akoestiek in de zaal te bevorderen.

  1. Metal Shutter Houses, New York (Verenigde Staten)

De 11 verdiepingen hoge Metal Shutter Houses in New York zijn een prachtige afspiegeling van de dynamische geest van Shigeru Ban. Het gebouw, dat overigens naast het door Frank Gehry ontworpen IAC Building staat, valt op door zijn beweeglijke metalen façade die als een verwijderbare schil om het gebouw heen gedrapeerd is. Het penthouse werd verkocht voor een slordige 12 miljoen dollar.

  1. Nine Bridges Country Club, YeoJu-Gun (Zuid-Korea)

De Nine Bridges Country Club, op een steenworp van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, bestaat uit drie gebouwen: een clubhuis voor gewone leden, een VIP-clubhuis en een derde gebouw voor VIPs. De inkomhal van het hoofdgebouw is wellicht de meest imposante ruimte. Daar rijzen 21 massieve houten pilaren als bomen uit de grond.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.